Sosyal Medya

Güncel

Japonya’dan Çin’e karşı 7 milyar dolar kredi

Japonya Dışişleri Bakanı daha önce Çin’in kredi vermeyi teklif ettiği ülkelere 7 milyar dolarlık altyapı geliştirme kredisi vereceğini duyurdu.



Japonya DışiÅŸleri Bakanı daha önce Çin’in kredi vermeyi teklif ettiÄŸi ülkelere 7 milyar dolarlık altyapı geliÅŸtirme kredisi vereceÄŸini duyurdu.

Japonya DışiÅŸleri Bakanı Fumio Kishida, Tayland’ın baÅŸkenti Bangkok’ta yaptığı açıklamada Mekong Nehri’nin aÅŸağısında bulunan ülkelere alt yapılarını geliÅŸtirmeleri için 7 milyar dolar (yaklaşık 20 milyar lira) kredi vereceÄŸini açıkladı.

Mekong nehri, Çin, Myanmar, Laos, Tayland, Kamboçya ve Vietnam'dan geçiyor. Mart ayında bu ülkelere kredi vereceÄŸini açıklayan Çin hükümeti özel imtiyazlı kredi verme sebebini “bu nehir baÄŸlantısı ile yıllar boyunca komÅŸu olduk ve bir aile haline geldik” sözleriyle açıklamıştı.

Ancak Japonya’nın Mekong Nehri’ndeki Çin harici komÅŸularına kredi vereceÄŸini açıklaması bölgede güç dengelerinin yeniden kurulmaya çalışıldığı iddialarını güçlendirdi.

Bakan Kishida’nın, dünyanın en iyi 253’üncü üniversitesi olan Bangkok’taki Chulalongkorn Ãœniversitesi’nde yaptığı konuÅŸmada Mekong Nehri’nden bahsederken Çin’den hiç söz etmemesi dikkat çekti. Kishida, Tayland’dan sonra Myanmar, Laos ve Vietnam’ı da ziyaret edecek. Kishida ayrıca darbeden sonra Çin’e çok yakınlaÅŸan çizgisiyle bilinen baÅŸbakan Prayut Chan-ocha ile de toplantı yaptı.

KonuÅŸmasında son zamanlarda tansiyonun sürekli yükseldiÄŸi Güney Çin Denizi meselesine de deÄŸinen Kishida, Çin’in bölgeyi sahiplenme iddialarının Vietnam, Brunei, Malezya ve Filipinler’i rahatsız ettiÄŸini ve ortak bir GüneydoÄŸu Asya Yönetim Kanunu’nun gerekliliÄŸinden bahsetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.